Museum
Start ] [ Museum ] Openingstijden entree ] Veenklooster ] kollumerland ] Afron ]

 

 

 

 

 

 

 
                                                                                                                          

 

                                                                                                                                       

     

Landbouwmuseum "De Brink "

Deze website wordt binnenkort vernieuwd. Info over seizoen 2013 komt per maart op de nieuwe site

 

  

Zomerexpositie 2012     "Friese Pracht-Paardenkracht"

Een expositie met als centraal thema het werk van het paard op de boerderij. onmisbaar voor de boer vanwege het zware werk van ploegen, zaaien, maaien en oogsten, mar ook voor de verschillende rijtuigen. Een deel van de expositie is opgebouwd rondom de collectie rijtuigen van dhr. Eelke Dijkstra in combinatie met "Hengstenvereniging Fries Paard Kollumerland en Omstreken", welke van 1947 tot 2002 in Veenklooster heeft bestaan. Een Friese hengst, gehuurd door de vereniging stond gestald bij café Koopmans. Alle leden konden met hun merries naar deze hengst, en tegelijkertijd kon de boer even het werk met het aangename combineren.

 

 

Verder geeft Landbouwmuseum De Brink een overzicht van het boerenleven in vervlogen tijden.

We hebben een collectie over het gemengde bedrijf tussen 1850 en 1950.              Aan bod komen bijvoorbeeld : de zuivelafdeling met haar kaas- en botermakerij, gras en hooiwinning, evenals aardappel en bietenverwerking, graanverwerking, ploegen, zaaien, vlas en natuurlijk de huishouding van de boerin.                                                                                                                                               Ook het dagelijks leven op het platteland komt aan bod en diverse ambachten die men daar tegen kwam.

 

En is er een vaste expositie over de Friese Wouden.  

De Friese Wouden, één van de nationale landschappen van Nederland, niet alleen vanwege het prachtige coulisselandschap, maar tevens vanwege de eigen cultuur en streekeigen dieren en landbouwproducten.                                                                                                                                Smūk skaadzjend beamtegrien, moai sūnder wjergea. de woorden uit de aloude "Wāldsang"   waarin de wouden worden bezongen. Reden voor het museum om een expositie samen te stellen over de wouden met haar boomwallen. Aan de orde komt vooral het gebruik van het hout uit deze singels en boomwallen.   

 

   

                                                                                  

 

Bovendien is er een keuze uit verschillende films over het leven op de boerderij in die tijd.

Op verschillende plaatsen binnen en buiten het museum zijn speciaal activiteiten voor kinderen. 

In de sfeervolle koffie kamer kunt u natuurlijk terecht voor een kopje koffie, fris of ijs. En voor groepen verzorgen wij ook graag een boerenzakdoeklunch of buffet. 

Heeft u een familiedag, personeelsfeestje of een uitje voor de (buurt) vereniging te organiseren neem dan rustig contact met ons op.

Ook is er de mogelijkheid om het bezoek aan het museum te combineren met andere activiteiten in Veenklooster en/of omgeving.

 

 

 

Prijs

Speurtocht met warme chocolademelk en marshmallow          3,50 p.p.

Eigen kaart bos Veenklooster mee?                                             1,00 korting p.p.

 

Herfstslinger                                                                                   0,50

 

Vogelvoerhartje                                                                              1,00

 

Krans                                                                                                4,50

 

Een van de thema's in 2006 was het thema Vlas van Lijnzaad tot Lijnwaad.  meer info over dit thema vindt u door op de  volgende tekst te drukken:  Vlas

 

 

Voor meer info over onze prijzen druk op de volgende tekst:  Openingstijden en entree prijzen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contactgegevens

Dick en Marjanne van der Zwaag                                                                                                                                                                     Telefoon:     0511 445421                                                                                                                                                                                  Adres:         Kleasterwei 2 Veenklooster

Email        info@landbouwmuseum.nl